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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  19/03/2024
Data da última atualização:  19/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, E. G.; SASAKI, F. F. C.; PEREIRA, M. E. C.; NASCIMENTO, M. N. do; SILVA, L. E. P.; LOPES, J. P.; LIMA, M. B.
Afiliação:  ELAINE GOES SOUZA, CNPMF; FABIANA FUMI CERQUEIRA SASAKI, CNPMF; MARCIO EDUARDO CANTO PEREIRA, CNPMF; MARILZA N. DO NASCIMENTO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE FEIRA DE SANTANA; LUIS E. P. SILVA, CONSELHO NACIONAL DE DESENVOLVIMENTO CIENTÍFICO E TECNOLÓGICO; JULIA P. LOPES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; MARCELO BEZERRA LIMA, CNPMF.
Título:  Extension of the shelf-life of 'BRS-Princesa' bananas through refrigerated storage.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Revista Caatinga, Mossoró, v. 37, 12233, 2024.
Páginas:  8 p.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1983-21252024v3712233rc
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: Banana is a climacteric fruit with short post-harvest shelf-life, undergoing significant changes during ripening. Refrigerated storage is considered the most efficient method to preserve the quality of fruit by slowing down their metabolism. Thus, the objective of this work was to evaluate physical and chemical characteristics of 'BRS-Princesa' bananas stored under refrigeration, focusing on determining their post-harvest shelf-life. The fruit were stored in a cold chamber at temperature of 14±1 °C and relative air humidity of 75±1% for 0, 7, 14, 21, and 28 days. They were removed from the cold chamber after each period and kept at 25±1 °C in a climate-controlled environment (CCE) until they presented a fully yellow peel (ripening stage 6). The fruit were evaluated immediately after removal from the cold chamber and when they reached the ripening stage 6. Refrigeration affected all physical and chemical characteristics of the fruit evaluated after removal from the cold chamber. However, when the fruit were fully ripe, pulp yield, soluble solids content, and total soluble sugars presented no significant difference, indicating a similar ripening to the control group. Fruit stored for 21 and 28 days showed chilling injury. 'BRS-Princesa' bananas can be stored at 14 °C for up to 14 days, without losses in fruit appearance and quality, thus extending the time for fruit consumption by 8 days when compared to fruit stored in the CCE (25±1 °C).
Thesagro:  Banana; Pós-Colheita; Refrigeração.
Thesaurus Nal:  Bananas; Chilling injury; Refrigeration; Supply.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF33922 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  27/02/2009
Data da última atualização:  13/07/2018
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  VASCONCELOS, M. J. V. de.
Afiliação:  MARIA JOSE VILACA DE VASCONCELOS, CNPMS.
Título:  Otimização de transformação genética de embriões imaturos de milho por SAAT.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2008.
Páginas:  8 p.
Série:  (Embrapa Milho e Sorgo. Circular Técnica, 104).
Idioma:  Português
Thesagro:  Zea mays.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPMS-2009-09/21372/1/Circ_104.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS21372 - 1UMTFL - DD
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